e.e. cummings: Advice to a young poet

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

κώδικας 99




Γιώτα Φώτου
Κώδικας 99
Ψυχογιός, 2012


Καθρεφτίζοντας με το δικό του διαφορετικό κάτοπτρο τα αέναα ζητήματα των εφήβων, το μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου αντλεί τη δύναμή του από τη μεστή πλοκή,  την αρραγή δομή του, τη λακωνικότητα και την τεχνική μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η αποδόμηση και επανασυγκρότηση χαρακτήρων και καταστάσεων.  Με αφετηρία την αποκωδικοποίηση ενός κρυπτογραφήματος και φόντο ένα επαρχιακό γυμνάσιο στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μια πλειάδα σύγχρονων χαρακτήρων αναλύεται και αποκρυπτογραφείται ενώ παρατάσσεται απέναντι σε καταστάσεις και συναισθήματα που άλλοτε συγκρούονται και άλλοτε συμφιλιώνονται.  Η αγάπη απέναντι στην καταπίεση, η φιλία απέναντι στον εκφοβισμό και την ψυχολογική βία, η κατανόηση απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό, η αποδοχή που μεταμορφώνεται σε έρωτα. 

Μια αριστοτεχνικά και αδιάψευστα δοσμένη οπτική για την ανάγκη «αποκωδικοποίησης» των πραγμάτων, τα οποία δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, όπως τα παρουσιάζουν  γενικευμένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις.    Μέσα από μια λιτή και ρέουσα γραφή, η αρχιτεκτονική αυτού του αμιγώς εφηβικού μυθιστορήματος προκύπτει άρτια και αρραγής, οι χαρακτήρες αυθεντικοί και ολοκληρωμένοι, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές άρρηκτα συνδεδεμένες με το κλίμα της εποχής, με αποτέλεσμα ένα ανάγνωσμα που εκτυλίσσεται αβίαστα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα.  


2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΦΩΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ!!!!!!!!!!!! ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Κατερίνα και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

      Διαγραφή